EPD’en er attraktiv i certificeret byggeri
Green Building Council Danmark
Flere bygningscertificeringsordninger har indskrevet krav om EPD’er som dokumentation. De fleste har i dag uundgåelige krav til livscyklusanalyser på bygningsniveau. Her er EPD’erne oplagt som produktspecifikke input i stedet for generiske data. Men også EPD’erne alene kan være pointgivende i dag – hvilket er med til at anerkende producenters villighed til åbent at dokumentere produktets miljødata.
Lau Raffnsøe, teknisk direktør i Green Building Council Danmark, fortæller:
– Markedsføringsloven siger jo, at du ikke bare må anprise dit produkt som værende ”grønt”, medmindre du også kan bevise det. Og for byggevareprodukter, så er der kun en vej til det, og det er at lave en miljøvaredeklaration, en EPD. Det er det, der gør, at du kan sige: vi er så og så meget bedre end gennemsnittet eller andre tilsvarende produkter.
På nuværende tidspunkt opleves EPD’er dog ikke som en konkurrenceparameter, hvor enkelte produkter sammenlignes direkte. Dette er der flere årsager til, men overordnet er det vigtigt at huske, at bæredygtighed er mere end miljø, hvorfor at bæredygtighedscertificering på bygningsniveau giver god mening – og her er miljøaftrykket så en del af det.
– Vi (Green Building Council Danmark, red.) laver bæredygtighedscertificeringer af bygninger. En meget stor del af det er miljø, dvs. miljøfodaftrykket fra sådan en bygning. Det omfatter den drift og det energiforbrug, der er til bygningen, men der er også alle materialerne, der indgår. Og her giver en EPD muligheden for at sige, mit produkt har så og så lille et fodaftryk sammenholdt med hvad der ellers kunne være indbygget, siger Lau.
– Med EPD’erne som byggeklods, kan vi beregne miljøfodaftrykket for hele bygningen. Her ser vi, at der er et meget stort potentiale for at reducere miljøbelastningen fra bygninger i forhold til, hvis vi bare bygger som vi hele tiden har gjort, slutter Lau Raffnsøe.